fredag 19 augusti 2011

Lyckliga hundar i Montana

the big sky country (A.B. Guthrie)
Nu är jag i Madison, Wisconsin, och terminen har börjat, men först vill jag dela med mig av mina upplevelser i Montana, kallad Big Sky Country. Och himlen är ändlös - bara prärie och bergen i horisonten. Ett landskap att förälska sig i, och människorna, och hundarna...

För detta är hundarnas förlovade land. Överallt ser man hundar, de följer med i bilen, i barerna, på vandringar. Och de är okopplade, har bara en bandanna (halsduk) runt halsen men följer sina ägare som klister. Jag frågade min kompis varför hennes schäfer Nala har en bandanna och hon svarade " så att de som ser henne i skogen inte tror att hon är en varg!"
Nala med sin bandanna



För man har öppnat jakten på varg i Montana, efter år av förbud. Man funderar även på att tillåta jakt på grizzly björn, som är så talrik att den lämnar bergen för att söka föda i städerna. Det beror mest på att människor matar björn eller att de inte tar hand om soporna, och jag lärde mig att en björn som matas är en död björn (förlorar den sin naturliga skygghet brukar det gå illa, och det är alltid björnen som betalar priset). Det som slog mig i Montana var hur närvarande djurlivet är - man springer på björnar, ser vargar, och örnar finns överallt. Ändå tar man med sig hundarna ut, en kalkylerad risk, och oftast går det bra. Hundarna jagar inte björn och varg vilket minskar konflikterna, och alla som ger sig ut i bergen bär på 'bear spray' istället för att skjuta.

Vänliga pitbulls i Montana
Minns ni föreläsningen vi hade om pitbulls? Det är verkligen 'the all American dog' - de finns överallt, och dessa tre är typiska. Alla jag träffat (och det är många för alla tycks ha minst tre) är supertrevliga och gör skäl för epitetet 'nanny dog.'

Tråkigt att dessa hundar fått så dåligt rykte, för det är tydligt att de är fina hundar bara de får vara med, dela sina ägares liv, och vara fria hundar. Dessa tre satt kvar på flaket fast deras husse gått för att handla, och de var inte kopplade (fick mig att tänka på Johan och hans Fria Hundar). De hälsade glatt på oss och våra hundar utan minsta tecken på aggression. Jag var lycklig hela dagen... Kul att det finns pitbulls som är omedvetna om hur farliga de anses vara.

Hälsar Claudia från Big Sky Country


1 kommentar: